Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Belastingen bij samenwonen en trouwen

Wanneer je gaat samenwonen of trouwen wordt u waarschijnlijk fiscaal partner van elkaar. Maar wat is een fiscaal partnerschap en wat zijn de gevolgen hiervan?

Wat is een fiscaal partner?

Bij een belastingaangifte kunnen fiscale partners bij sommige inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk bedrag aangeeft en zo voordelen behalen. Het fiscale partnerschap heeft invloed op:

  • Aangifte inkomensbelasting. De hypotheekrenteaftrek mag volledig worden afgetrokken van de fiscale partner met het hoogste inkomen. Wanneer uw partner geen of laag inkomen heeft kan diegene ook een deel van de algemene heffingskorting mislopen. Indien de fiscale partner wel genoeg belasting is verschuldigd krijgt u de niet-verrekende algemene heffingskorting uitbetaald.
  • Toeslagen en sociale verzekeringen. Voor veel toeslagen telt de belastingdienst het inkomen van u en uw partner op. Zo krijgt u een hoger totaalinkomen en ontvangt u minder toeslagen.
  • Schenk- en erfbelasting. Over schenkingen aan u partner betaalt u geen schenkbelasting. Ook heeft u een hogere vrijstelling voor de erfbelasting bij uw partners erfenis.

Wanneer bent u elkaars fiscaal partner?

U bent altijd fiscaal partner als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. U bent ook fiscaal partner met een huisgenoot als u voldoet aan een van de volgende voorwaarde:

  • Jullie hebben een samenlevingscontract
  • Jullie hebben samen een kind, u heeft het kind van het partner erkend of op uw adres staat ook een minderjarig kind van u of uw partner ingeschreven
  • Jullie zijn samen aangemeld voor een pensioenregeling
  • Jullie zijn samen eigenaar van een eigen woning
  • Jullie waren vorig jaar al fiscale partners en staan nog steeds op hetzelfde woonadres ingeschreven

Bovenstaande voorwaarden gelden voor de Inkomstenbelasting. Let op. Voor de Schenk-en erfbelasting gelden andere voorwaarden.

Het fiscale partnerschap gaat in waanneer u staat ingeschreven op hetzelfde adres. Wanneer u zich uitschrijft op dit adres en u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft eindigt uw fiscale partnerschap.

U bent sinds 2011 automatisch fiscaal partner als u aan bovengenoemde voorwaarden voldoet. Wanneer meerdere personen aan de voorwaarden voldoen tellen sommige voorwaardes zwaarder.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...