Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Eerder met pensioen gaan

Eerder stoppen met werken en met pensioen gaan voor de vastgestelde pensioenleeftijd kan, maar is niet goedkoop. De pensioenleeftijd wordt steeds hoger, maar er zijn opties die eerder met pensioen gaan mogelijk maken. U kunt kiezen uit vroegpensioen, deeltijdpensioen, gebruik maken van de hoog laag constructie of gebruik maken van uw eigen vermogen.

Vroegpensioen

Sommige pensioenfondsen bieden u de mogelijkheid om met vroegpensioen te gaan. Vanaf welke leeftijd dit mogelijk is, verschilt per pensioenfonds. Door met vroegpensioen te gaan stopt u eerder met het opbouwen van pensioen en maakt u eerder aanspraak op het gespaarde pensioen. Het uitkeringsbedrag wordt over een langere termijn uitbetaald en zal hierdoor fors dalen. Elk jaar dat u eerder met pensioen gaat, zal uw inkomen met 6-9% dalen.

Deeltijdpensioen

Bij een deeltijdpensioen wordt het aantal dagen dat u niet werkt aangevuld met een pensioenuitkering. Wanneer uw pensioenregeling deeltijdpensioen toestaat kunt u 10 jaar voor uw vastgestelde pensioenleeftijd gebruik maken van deze regeling. Een voorwaarde is wel dat u minstens 50% van het aantal arbeidsuren blijft werken. Een voordeel van het deeltijdpensioen ten opzichte van het vroegpensioen is dat u minder aanspraak maakt op uw opgebouwde pensioen en u pensioen op blijft bouwen over het deel dat u werkt. Toch houdt u ook minder pensioen over dan wanneer u blijft doorwerken tot de vastgestelde leeftijd.

Hoog-laagconstructie

De hoog-laagconstructie is een regeling die het mogelijk maakt om eerst een periode een hoger pensioen te ontvangen, en in de jaren daarna een lagere uitkering. Andersom is dit ook mogelijk. Uw pensioenfonds moet dit wel toestaan. U ontvangt door deze constructie uiteindelijk niet meer geld.
U kan maximaal 10 jaar gebruik maken van de hoog-laagconstructie. De verhouding van hoogste uitkering tot de laagste uitkering mag niet groter zijn dan 100:75. Dit betekend dat het laag-pensioen niet minder dan 75% van het hoog-pensioen is.

Eigen vermogen gebruiken

U kunt de periode van uw gewenste pensioendatum tot uw daadwerkelijke pensioendatum ook overbruggen door uw eigen vermogen te gebruiken. U kunt voor deze periode zelf sparen. Andere opties zijn bijvoorbeeld: beleggen, banksparen, een kapitaalverzekering of uw huis verkopen.

Is eerder met pensioen gaan mogelijk?

Er zijn verschillende opties om eerder met pensioen te gaan maar deze kosten veel geld. Wanneer u dus eerder wilt stoppen met werken zult tijdig moeten uitzoeken hoe uw pensioen ervoor staat en wat voor effect dit heeft op uw financiële planning.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...