Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Financieren van een koopwoning

Een koopwoning kan op verschillende manieren worden gefinancierd. De 4 belangrijkste financieringsmogelijkheden zullen hier worden besproken: eigen vermogen, schenking, hypotheek van de bank en van derden. Ook een combinatie van deze financieringsmogelijkheden is mogelijk.

 

Wanneer u een eigen vermogen heeft opgebouwd kunt u ervoor kiezen om een deel van dit geld te gebruiken voor de aankoop van uw woning. Er zijn zowel voor- als nadelen bij het gebruik van het eigen vermogen om uw koopwoning te financieren. Hoe dit in uw persoonlijke situatie uitpakt, ligt aan de hoogte van de hypotheek en de hypotheekrente, het belastbaar inkomen, de spaarrente en fiscale voor- en nadelen.

Voordelen eigen vermogen

  • De hypotheekschuld is lager, u betaalt dus ook minder rente. Ook het risico op restschuld bij verkoop van de woning is kleiner.
  • U betaalt 1,2% vermogensbelasting over spaargeld boven een bedrag van € 25.000 (2016). Als u het geld boven deze grensgebruikt om uw woning te financieren hoeft u geen vermogensbelasting over dit bedrag te betalen.

Nadelen eigen vermogen

  • Wanneer u uw woning verkoopt heeft u een hogere overwaarde, dit kan fiscale gevolgen hebben bij de aankoop van uw volgende woning
  • Het eigen vermogen wat u in uw huis heeft gestoken zit vast en komt pas weer beschikbaar bij verkoop.

Ouders kunnen eenmalig tot € 53.016 (2016) belastingvrij schenken voor de eigen woning van hun kind. Dit bedrag mag dan ook alleen worden gebruikt voor het kopen van de woning, aflossen van een woningschuld (restschuld), onderhouden van de woning of het afkopen van de erfpachtcanon.

De eenmalige vrijstelling geldt per schenker en niet per ontvanger. Dit geldt echter niet voor gescheiden ouders, hun schenking is gebaseerd op het ouderschap. Let op: ook al is het ontvangen bedrag belastingvrij, u moet toch aangifte doen voor de schenkbelasting. U ontvangt dan een nul-aanslag. Ook is het verstandig de schenking vast te leggen, anders kan dit problemen veroorzaken bij het beëindigen van de relatie.

De meest voorkomende vorm om een huis te financieren is de hypotheek via de bank. U leent het geld bij de bank waarbij uw woning als onderpand dient. Er zijn in principe twee hypotheekvormen waaruit u kan kiezen: een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dit is echter ook afhankelijk van al eerder afgesloten hypotheken. U kunt bijvoorbeeld ook nog voor een deel recht hebben op een aflossingsvrije hypotheek. Meer informatie hierover kunt u bij hypotheekvormen vinden.

U kunt ook een hypotheek bij een derde afsluiten (meestal gebeurt dit bij een familielid). U kunt samen met de financier het te lenen bedrag, de rente, de aflossing en de looptijd (maximaal 30 jaar) bepalen. De rente en voorwaarden van een familiehypotheek moet wel vergelijkbaar zijn met die op de financiële markt. Pas wel op dat u geen te hoge hypotheek neemt die niet binnen de CHF-norm zit. Deze norm laat zien wat voor bedrag u verantwoord kunt lenen.

Er kan een verschil zitten tussen wat u kunt lenen en wat u wilt lenen. Wilt u het maximale uit uw financiering halen, of ook nog geld overhouden om te reizen, voor uitstapjes of te sparen. Wij helpen u graag bij berekenen van de gevolgen van een hypotheek en de bijbehorende maandlasten. U weet dan precies wat u kunt verwachten bij het afsluiten van een hypotheek.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...