Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Fiscaliteit bij een eigen woning

Bij een eigen woning komt er fiscaal gezien meer kijken dan bij een huurwoning. Maar waar moet u allemaal rekening mee houden?

De hypotheekrenteaftrek

U mag de rente van uw hypotheek maximaal 30 jaar aftrekken van uw te betalen belastingen. Sinds 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld (de hypotheekrenteaftrek) veranderd. Wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit is de rente alleen maar aftrekbaar bij een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Eenmalige aftrekbare kosten

U mag een aantal financieringskosten van uw woning eenmalig aftrekken in het jaar dat u de woning koopt. Deze kosten hebben te maken met het afsluiten van uw hypotheek:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

De volgende kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar*:

  • Gemaakte kosten bij onderhoud en verbouwing
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
  • Makelaarskosten voor de aankoop van de woning
  • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting
  • Bouwrente over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst

*Bij een rijksmonumentenpand gelden soms andere regels en mag u onder bepaalde voorwaarde deze kosten wel aftrekken.

U kunt ervoor kiezen om eenmalig (niet-)aftrekbare kosten mee te financieren in uw hypotheek of lening. De hoogte van uw hypotheek mag maximaal uitkomen op 102% van de marktwaarde of de koopsom in 2016. De rente over deze kosten is dan fiscaal aftrekbaar.

De overdrachtsbelasting

U betaalt overdrachtsbelasting als u een bestaande woning koopt als onderdeel van de kosten koper. De overdrachtsbelasting komt bovenop de koopsom en is 2% van de koopsom.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait ziet de belastingdienst als inkomsten uit uw woning en is vastgesteld op een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. Dit bedrag telt u daarom op bij uw inkomen waardoor het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner wordt.

De vaste jaarlijkse kosten

Naast de bovenstaande kosten betaalt u ook nog belastingen en heffingen aan uw gemeente zoals de onroerendzaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing en waterschapslasten aan het waterschap. Deze kosten variëren per gemeente omdat zij veel vrijheid hebben om deze tarieven vast te stellen.

 

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...