Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Fiscaliteit bij een eigen woning

Bij een eigen woning komt er fiscaal gezien meer kijken dan bij een huurwoning. Maar waar moet u allemaal rekening mee houden?

De hypotheekrenteaftrek

U mag de rente van uw hypotheek maximaal 30 jaar aftrekken van uw te betalen belastingen. Sinds 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld (de hypotheekrenteaftrek) veranderd. Wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit is de rente alleen maar aftrekbaar bij een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Eenmalige aftrekbare kosten

U mag een aantal financieringskosten van uw woning eenmalig aftrekken in het jaar dat u de woning koopt. Deze kosten hebben te maken met het afsluiten van uw hypotheek:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

De volgende kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar*:

  • Gemaakte kosten bij onderhoud en verbouwing
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
  • Makelaarskosten voor de aankoop van de woning
  • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting
  • Bouwrente over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst

*Bij een rijksmonumentenpand gelden soms andere regels en mag u onder bepaalde voorwaarde deze kosten wel aftrekken.

U kunt ervoor kiezen om eenmalig (niet-)aftrekbare kosten mee te financieren in uw hypotheek of lening. De hoogte van uw hypotheek mag maximaal uitkomen op 102% van de marktwaarde of de koopsom in 2016. De rente over deze kosten is dan fiscaal aftrekbaar.

De overdrachtsbelasting

U betaalt overdrachtsbelasting als u een bestaande woning koopt als onderdeel van de kosten koper. De overdrachtsbelasting komt bovenop de koopsom en is 2% van de koopsom.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait ziet de belastingdienst als inkomsten uit uw woning en is vastgesteld op een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. Dit bedrag telt u daarom op bij uw inkomen waardoor het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner wordt.

De vaste jaarlijkse kosten

Naast de bovenstaande kosten betaalt u ook nog belastingen en heffingen aan uw gemeente zoals de onroerendzaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing en waterschapslasten aan het waterschap. Deze kosten variëren per gemeente omdat zij veel vrijheid hebben om deze tarieven vast te stellen.

 

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
19-06-2017

Open vóór 14 augustus 2017 een JongWijs RegioBank rekening en maak kans op een sportpakket ter waarde van € 150,00 #spierenkwekenvoordekiltunnel

02-06-2017

Wij willen u het volgende geweldige nieuws vertellen! De Man Advies is samengegaan met NVO Verzekeringen. Wellicht herkent u de naam NVO omdat wij al meer dan 40 jaar met NVO samenwerken. Door de same...