Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Het verbouwen van uw huis

U gaat uw bestaande woning of nieuwe huis verbouwen maar waar moet u eigenlijk op letten? Hoe zit het met het plannen van de verbouwing, de regelgeving, de verzekeringen, het uitbesteden en het financieren van de verbouwing? Voor sommige verbouwingen en financieringsmogelijkheden zijn regels opgesteld die erg belangrijk kunnen zijn.

Bouwplannen

Door uw ideeën op papier te zetten kunt u goed voor uzelf bepalen wat er moet worden verbouwd, wat dit voor uw woning betekent en of uw ideeën haalbaar zijn. Om uw ideeën uit te werken kunt u de originele tekeningen van de woning opvragen bij de dienst Bouw- en woningtoezicht van uw gemeente. Controleer ook of uw bouwplan past in het bestemmingsplan van uw gemeente en of er ook wordt voldaan aan de eisen en bouwverordening.

U kunt het uitwerken van de bouwplannen ook uitbesteden aan een aannemer of architect. Voor een standaard verbouwing kan een aannemer u helpen, bij een specifieke verbouwing kunt u terecht bij een architect. Het is altijd verstandig om uw buren in te lichten over de verbouwing, zo kan u gelijk polsen of zij bezwaar hebben tegen de plannen.

Regelgeving

Voor sommige verbouwingen is een vergunning nodig. Op omgevingsloket online kunt u een vergunningscheck doen en een vergunning aanvragen. Vraag de vergunning wel op tijd aan, het kan 5 tot 13 weken duren voordat u de vergunning ontvangt. Als u start met de verbouwing zonder dat u een vergunning heeft ontvangen loopt u een financieel risico. Wanneer de vergunning wordt afgewezen of uw plan moet worden aangepast maakt u veel onnodige kosten.

Verzekeringen

Wanneer u met een aannemer of architect werkt zijn zij verzekerd via hun eigen verzekering. Wanneer u de verbouwing zelf uitvoert bent u hier wellicht al voor verzekerd of is een extra verzekering hiervoor handig. Door ons te bellen kunnen wij u informeren wat de mogelijkheden zijn.

Uitbesteden van de verbouwing
Wanneer u de verbouwing uitbesteedt is het verstandig om verschillende offertes op te vragen. U krijgt zo een beter beeld van de kosten. Ook is het goed om van tevoren over de prijsklasse en kwaliteit van uw verbouwing aandacht na te denken. Om ervoor te zorgen dat uw budget ruim voldoende is, is het verstandig om 5% van de verbouwing te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Wanneer u alle zaken rondom de verbouwing heeft geregeld, leg dan de afspraken met de aannemer, architect of leverancier schriftelijk vast.

Financieren van uw verbouwing

U kunt de verbouwing op meerdere manieren financieren.

1. Spaargeld

De meest voor de hand liggende financieringsmogelijkheid, het financieren van een verbouwing met spaargeld kan fiscaal voordeling zijn. Vooral als u spaargeld gebruikt waarover u vermogensrendementsheffing moet betalen (boven de € 24.437,- in 2016, voor fiscale partners € 48.874,-). U hoeft dan minder belasting te betalen.

2. Meefinancieren met uw hypotheek/bouwdepot

U kunt de verbouwing van uw huis in bepaalde gevallen financieren door uw hypotheek te verhogen. Om te bepalen welk bedrag van de verbouwing u kunt mee financieren, wordt de waarde van de woning na verbouwing als uitgangspunt genomen. Een taxateur stelt de waarde na de verbouwing in een taxatierapport vast. Waardevaste verbouwingen zoals een dakkapel of uitbouw kunt u vaak meefinancieren. Het bedrag wat u financiert uit het verhogen van de hypotheek wordt gereserveerd in het bouwdepot. Door facturen van de aannemer naar uw hypotheekverstrekker te sturen krijgt u de beschikking over het geld.

Let op: sluit u een hypotheek af voor een woning die u in de toekomst wilt verbouwen, laat dan de notaris een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister. Wanneer u in de toekomst het huis gaat verbouwen en daarbij de hypotheek gaat verhogen, hoeft u dit niet aan te laten passen in het hypotheekregister. Dit bespaart u onnodige notariskosten.

3. Tweede hypotheek

U kan een tweede hypotheek op uw woning afsluiten indien de waarde van de woning en uw inkomend dit toelaten. De tweede hypotheek komt bovenop de bestaande woning en kan voor een verbouwing worden gebruikt. Afhankelijk van de hypotheekvorm, of het uw hoofdverblijf is en of u de lening afsluit om het huis te verbeteren kan de hypotheekrente aftrekbaar zijn.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...