Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Bij een goede financiële opvoeding is het verstandig de volgende onderwerpen aan bod te laten komen: sparen, zakgeld, kleedgeld en omgaan met reclame. Door uw kind om te leren gaan met geld zorgt u ervoor dat uw kind met een bepaald bedrag een periode kan overbruggen, de wensen kan afstemmen op de inkomsten en keuzes kan maken tussen wat nodig en wat gewenst is.

6 – 12 jaar: Zakgeld en Sparen

De meeste ouders starten met zakgeld als hun kind 6 jaar wordt. Met zakgeld leert uw kind de munten te herkennen met de bijbehorende waarde. Door zakgeld steeds op hetzelfde moment te geven (per week of per maand) leert uw kind ook dat met het zakgeld een bepaalde periode moet worden overbrugd. 

Wilt u kind graag iets hebben en kan hij of zij niet wachten tot de verjaardag? Laat uw kind er dan voor sparen. Zo leert uw kind de waarde van geld te begrijpen en dat sparen tijd kost. Een leuke spaarpot kan hierbij helpen. Wanneer de spaarpot vol is en uw kind geen spaardoel heeft, kunt u het geld ook op de spaarrekening storen. U kunt bij RegioBank een 1.2.3 rekening aanmaken waar uw kind geld op kan storten. De rekening zal later met uw kind meegroeien met een betaalpas en Internet Bankieren.

Door het uitvoeren van klusjes kunt u uw kind leren dat hij of zij extra geld kan verdienen door iets te doen. Zo kunt uw kind helpen met de auto te wassen of het doen van de was. Op latere leeftijd kunt u ook het verkopen van oude spullen op de jaarmarkt hieraan toevoegen.

13 – 18 jaar: Kleedgeld en omgaan met reclame

Rond de 13 jaar is een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Kleding is voor pubers erg belangrijk, wat motiveert om goed na te denken over hoe het kleedgeld moet worden uitgeven. Kinderen leren zo onder andere:

  • Het afstemmen van uitgaven op inkomsten
    Uw kind ontvangt eenmaal per maand of kwartaal (bijvoorbeeld op het moment van de kinderbijslag) kleedgeld. Tot de volgende periode moet uw kind het redden met dit geld. Houd u ook aan de afspraken, op is op.  
  • Het maken van keuzes
    Wat voor soort kleding koopt uw kind van het kleedgeld. Heeft uw kind alles uitgegeven aan mooie schoenen maar is er nu niks meer over voor een nieuwe broek. Uw kind kan en mag fouten maken en zal hier veel van leren.
  • Geld opzij leggen voor grotere aankopen
    Voor grote aankopen zoals een jas of een paar schoenen zult uw kind moeten sparen. Door elke maand een deel van het kleedgeld apart te leggen voor grotere aankopen leert uw kind te sparen. 

Maak van te voren goede afspraken over het kleedgeld. Wat moet uw kind allemaal van dit geld kopen en hoeveel en wanneer krijgt uw kind het kleedgeld? Op het Nibud zijn vele dilemma’s voor ouders beschreven op het gebied van kleedgeld.

Omdat kinderen steeds meer te besteden krijgen, stemmen fabrikanten hun reclames ook vaker af op kinderen. Er is steeds meer reclame: op televisie, social media en internet. Kinderen kunnen zich hier gemakkelijk door laten leiden. Help uw kinderen met het herkennen en doorzien van reclame. Zo kunnen ze hun geld uitgeven aan dingen die zij zelf leuk of belangrijk vinden.

Hoeveel zakgeld en kleedgeld

Het Nibud heeft onder kinderen en scholieren onderzoek gedaan naar zak- en kleedgeld. Uit dit onderzoek zijn richtbedragen en zijn gemiddelde bedragen per leeftijd opgesteld.

Bekijk onze rekeningen voor jongeren: RegioBank rekeningen

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...