Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Hypotheek aflossen of niet?

Als u een eigen vermogen heeft opgebouwd kunt u gewoon doorgaan met sparen. Of wilt u een deel van uw vermogen gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek? Of het extra aflossen van uw hypotheek financieel voordelig uitpakt ligt aan uw persoonlijke situatie. Houd daarom rekening met de volgende onderwerpen.

Lagere restschuld

Door extra af te lossen heeft u minder kans op een restschuld. Uw hypotheekschuld wordt door de aflossing lager terwijl de waarde van uw woning gelijk blijft.

Let op: door een lagere hypotheekschuld heeft u een grotere kans op overwaarde. Hierdoor kan u te maken krijgen met de bijleenregeling. De bijleenregeling zorgt ervoor dat u de overwaarde moet gebruiken voor de financiering van uw nieuwe huis, als u maximaal gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Lagere maandlasten

Wanneer u een deel van de hypotheek aflost, daalt uw totale hypotheekschuld. U hoeft dan bruto minder rente te betalen. Omdat u de hypotheekrente van de belasting mag aftrekken is de netto besparing op uw maandlasten vaak lager.

Wanneer u het geld niet gebruikt om de hypotheek af te lossen maar het vermogen op een spaarrekening heeft staan, ontvangt u rente. Door de daling in maandlasten (door extra af te lossen van uw hypotheek) te vergelijken met uw netto rente ontvangsten, weet u of u geld bespaart. Het is het lastig in te schatten wat de rente op lange termijn doet. Waardoor deze berekening alleen voor de korte termijn toepasbaar is.

Fiscaal

Wanneer uw vermogen boven een bedrag van € 24.437,- in 2016 (voor fiscale partners € 48.874,-) uitkomt, moet u over het vermogen boven deze grens vermogensbelasting betalen. Het extra aflossen van uw hypotheek kan fiscaal voordeel opleveren wanneer u hiervoor het vermogen boven de belastingvrije grens gebruikt. U betaalt namelijk wel vermogensbelasting over dit vermogen, maar niet over de overwaarde van uw woning.

Boeterente

De meeste hypotheekverstrekkers accepteren een boetevrije aflossing van maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per kalenderjaar. U kunt bij ons navragen hoeveel u boetevrij kunt aflossen per jaar. Wanneer u meer dan dit bedrag aflost moet u vaak een boeterente betalen.

Buffer

Het is verstandig om voor eventuele onvoorziene uitgaven geld achter de hand te houden. Wanneer u dit geld gebruikt voor het aflossen van uw hypotheek, kunt u niet meer bij het geld.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...