Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Hypotheek bij samenwonen en trouwen

U gaat samenwonen of trouwen maar wat betekend dit voor de hypotheek? Bij het samenwonen komt nogal wat kijken. Om problemen in de toekomst te vermijden moet u hier goed van te voren goed over nadenken.

Samen een huis kopen, jullie hebben beide nog geen hypotheek

Wanneer je samen eigenaar wordt van de woning bent u ook samen aansprakelijk voor de hypotheek. Hierdoor is het verstandig om bepaalde zaken vast te leggen in een samenlevingscontract of testament. Alleen samenwonen betekend dat zaken zoals de erfenis en het nabestaandepensioen niet zijn geregeld. Bij overlijden van de partner betekend dit dat de woning naar de familie zal gaan.

Samen wonen in uw koophuis, u heeft een hypotheek

Wanneer u partner (ongehuwd) in uw koophuis intrekt, kunt u in een samenlevingscontract vastleggen welke inbreng u en uw partner in het huis hebben. De hypotheek zal moeten worden aangepast om uw partner mede-eigenaar te maken. Het overzetten van hypotheek brengt notariskosten en overdrachtsbelasting met zich mee. Wanneer u trouwt word u automatisch mede-eigenaar van de woning, zonder dat de hypotheek hoeft te worden aangepast.

Als u alleen eigenaar van het huis wilt blijven kunt u dit ook in een samenlevingscontract laten vastlegggen. Hierin kunt u aangeven dat uw partner alleen bijdraagt aan de rentekosten, maar niet aan de aflossing van uw hypotheek.

Samen wonen in een nieuw koophuis, u heeft beide een hypotheek

Wanneer jullie in een nieuwe koopwoning willen samenwonen zullen uw eigen koopwoningen waarschijnlijk moeten worden verkocht. Er zal een grote kans zijn dat u te maken krijgt met een overwaarde van uw huis of een restschuld. Maar wat voor invloed heeft dit op uw financiële mogelijkheden?

Heeft u de woning met winst verkocht? Dan zult u de overwaarde moeten gebruiken voor de financiering van uw nieuwe woning wanneer u binnen 3 jaar na de verkoop van uw huis een nieuwe woning koopt. De bijleenregeling zorgt ervoor dat wanneer u de overwaarde niet gebruikt voor financiering van het huis, u niet maximaal gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek over het gedeelte van de hypotheek ter grootte van de overwaarde (de eigenwoningreserve).

Heeft u de oude woning met verlies verkocht? Dan kunt u deze restschuld mogelijk meefinancieren in de hypotheek voor uw nieuwe woning. Ook kan u in aanmerking komen voor de overgangsregeling. Hierbij kunt u uw oude aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek meenemen naar uw nieuwe huis.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
19-06-2017

Open vóór 14 augustus 2017 een JongWijs RegioBank rekening en maak kans op een sportpakket ter waarde van € 150,00 #spierenkwekenvoordekiltunnel

02-06-2017

Wij willen u het volgende geweldige nieuws vertellen! De Man Advies is samengegaan met NVO Verzekeringen. Wellicht herkent u de naam NVO omdat wij al meer dan 40 jaar met NVO samenwerken. Door de same...