Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Juridische zaken en kinderen

Bij de geboorte van uw kind zult u ook enkele zaken juridisch moeten vastleggen. Hoe zit het met de erkenning, het ouderlijke gezag en de voogdij?

Erkenning en ouderlijk gezag

De moeder brengt het kind ter wereld en wordt daardoor automatisch als wettelijke moeder van het kind gezien. Bent u getrouwd, dan is de man voor de wet automatisch de vader. Wanneer u samen woont of een geregistreerd partnerschap heeft, moet de vader uw kind eerst erkennen bij de gemeente. Pas na de erkenning is de man de wettelijke vader en is het kind zijn erfgenaam. De erkenning kan al voor de geboorte worden geregeld.

De erkenning als vader betekend niet dat hij ook gelijk gezag krijgt. Gezag moet worden aangevraagd op het moment dat uw kind is geboren. De man moet uw kind wel eerst erkend hebben. Ouderlijk gezag kunt u aanvragen bij de griffie van de rechtbank via het aanvraagformulier Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige.

U bent de wettelijke vertegenwoordiger van uw kind als u gezag heeft over uw kind. Dit betekent dat u beslissingen neemt over de opvoeding en verzorging. Ook kunt u uit naam van uw kind een handtekening zetten onder een contract of een rechtszaak voeren. Bij een scheiding of het verbreken van de relatie behouden beide ouders in de meeste gevallen het gezag.

Voogdijregeling

In het geval dat beide gezaghebbende ouders overlijden, wilt u niet dat het kind alleen komt te staan. Door in een testament een voogdijregeling op te nemen kunt u een voogd benoemen. De voogd krijgt dan het gezag om voor uw kind te zorgen in het geval u niet meer in staat bent dit te doen. Zo voorkomt u dat de rechter een voogd moet aanwijzen en zorgt u voor een veilige en vertrouwde situatie voor uw kinderen. Ook is het mogelijk een reservevoogd te benoemen in het geval de eerst aangewezen voogd niet kan of wil. Een mondelinge afspraak over het voogdijschap kan teniet worden gedaan door de rechter. Hierdoor is het verstandig om de afspraak altijd vast te leggen in een testament.

De voogd neemt de opvoeding en verzorging van uw minderjarige kind op zich. Ook de erfenis van uw kind wordt door de voogd beheerd. Heeft u een complex vermogen, dan is het misschien verstandig om de erfenis te laten beheren door een vermogensbeheerder. Dit kunt u allemaal opnemen in uw testament. 

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...