Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Het nabestaandenpensioen

Er zijn verschillende vormen van inkomen voor uw nabestaande(n) in het geval dat u komt te overlijden. Uw partner kan een inkomen ontvangen uit eigen werk of uitkering. Als dit niet gaat of het inkomen te laag is zijn er verschillende vormen van het nabestaandenpensioen om uw partners inkomen te verhogen.

Partnerpensioen

Bij veel pensioenregelingen wordt naast ouderdomspensioen ook partnerpensioen opgebouwd. Het partnerpensioen is bestemd voor uw partner wanneer u overlijdt. Dit partnerpensioen is vaak 70% van het ouderdomspensioen en wordt maandelijks uitgekeerd.

De hoogte van het partnerpensioen ligt aan een aantal zaken:

  • Heeft u in loondienst gewerkt? In loondienst bouwt u automatisch pensioen op, ook het aantal gewerkte jaren speelt een rol.
  • Bent u in het verleden gescheiden? Het opgebouwde partnerpensioen tijdens het huwelijk met uw ex-partner gaat naar hem of haar.
  • Is het partnerpensioen op risicobasis of op opbouwbasis? Als het partnerpensioen op opbouwbasis is wordt kapitaal opzij gezet voor een eventueel partnerpensioen. Hierdoor blijft u altijd recht hebben op het opgebouwde kapitaal. Bij een partnerpensioen op risicobasis wordt niks opgebouwd. U heeft alleen recht op een bedrag zolang u in dienst blijft en de verzekering blijft lopen. Indien u overlijdt tijdens een periode van werkeloosheid heeft uw partner recht op een partnerpensioen van uw ex-werkgever.

Levensverzekeringen

Door een levensverzekering af te sluiten zorgt u dat bij overlijden of op een afgesproken moment een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Van dit bedrag kan dan de uitvaart worden betaald, de hypotheek worden afgelost of dienen als extra inkomen. Lees hier meer over levensverzekeringen.

Anw nabestaandenuitkering

Uw partner heeft recht op een Anw (Algemene Nabestaandenwet) uitkering als uw kinderen onder de 18 zijn of uw partner (gedeeltelijke) arbeidsongeschikt is. De uitkering wordt verlaagd als uw partner ook nog andere inkomsten heeft.

In de meeste gevallen is een Anw-uitkering echter een laag bedrag. Als aanvulling kunt u een Anw-hiaatverzekering afsluiten. Deze verzekering keert een overeengekomen bedrag uit over een bepaalde termijn. Indien uw partner binnen de uitkeringstermijn ook komt te overlijden ontvangen de erfgenamen tot de afgesproken periode de betalingen.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...