Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Wat moet u regelen na het overlijden?

Er moet veel worden geregeld wanneer iemand overlijdt. Zaken op het gebied van verzekeren, bankieren en de hypotheek moeten worden aangepast. Maar ook de uitvaartplechtigheid moet worden geregeld. De stappen om het overlijden zo goed mogelijk te regelen is in drie fases opgedeeld.

(Direct) regelen na het overlijden

 • Neem contact met een (huis)arts op om een verklaring van overlijden op te stellen.
 • Door na te gaan of de overledene een testament of codicil heeft weet u of er al bepaalde zaken zijn geregeld. Hierna kan u contact opnemen met de uitvaartondernemer.
 • Vraag een akte van overlijden aan bij de burgerlijke stand van de gemeente. Meestal doet de uitvaartondernemer dit.
 • Ga na of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Zo ja, neem contact op met de verzekeraar. Begrafeniskosten kunnen ook met de rekening van de overledene worden betaald.

(Direct) regelen na de uitvaart

 • In de meeste gevallen krijgt het pensioenfonds zelf een melding dat uw partner is overleden en sturen ze een aanvraagformulier voor het partnerpensioen op. Controleer of dit bij u ook het geval is.
 • Om de bankrekening(en) alleen op uw naam te zetten zal u het overlijden bij de bank moeten melden. Door middel van een akte van overlijden kunnen de medewerkers van de bank u verder helpen.
 • Om verzekeringen te stoppen, op de goede naam te zetten of om de uitvaartverzekering uit te laten keren zult u het overlijden bij de verzekering moeten melden. Of neem contact op met uw tussenpersoon.

Later nog regelen

 • Vraag eventuele extra toeslagen en een (Anw-)uitkering aan.
 • Om de hypotheek op de goede naam te zetten, te kijken of u in het huis kan blijven wonen, het huis bij de erfenis te verdelen of de overlijdensrisicoverzekering te activeren zult u het overlijden bij uw hypotheekadviseur (hypotheekaanbieder) moeten melden.
 • Regel de laatste belastingaangifte van de overledene. De kosten die zijn gemaakt in verband met het overlijden zijn fiscaal aftrekbaar voor de erfbelasting. Bewaar daarom deze rekeningen.
 • Inventariseer het vermogen, incasseer de verzekeringsuitkeringen en verdeel de erfenis. Dit gaat bij een testament via de notaris.
 • De belastingdienst verstuurt een aangiftebrief naar erfgenamen wanneer ze verwachten dat u erfbelasting moet betalen. Als u denkt erfbelasting te moeten betalen en u geen aangiftebrief heeft ontvangen kunt u die aanvragen bij de BelastingTelefoon (0800-0543). Zorg ervoor dat u uw Burgerservicenummer bij de hand heeft als u belt.
Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...