Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Polisvoorwaarden autoverzekering

Per autoverzekering gelden er verschillende polisvoorwaarden. Voordat u de verzekering afsluit is het dus verstandig om goed op de hoogte zijn van deze polisvoorwaarden. Wanneer u weet welke polisvoorwaarden belangrijk zijn voor u, kunt u een goede vergelijking maken tussen de verschillende autoverzekeringen en de prijs. Zo zorgt u voor de meest passende autoverzekering voor uw situatie.

Alle polisvoorwaarden van de verzekeraars kunt u terugvinden op polisvoorwaardenonline.

De hoogte van uw premie wordt door een aantal factoren bepaald. Door vast te stellen wat u wilt verzekeren kunt u uitzoeken welke verzekeraar op de gekozen punten goed scoort. Iedere verzekeraar weegt de factoren voor uw premie anders.
De zorgverzekeraar bepaalt de premie op basis van de volgende factoren:

  • De gekozen dekking
  • Uw eigen risico
  • Het aantal schadevrije jaren (bonus/malus ladder)
  • De waarde van uw auto
  • Het gewicht van uw auto
  • Het aantal kilometers u per jaar rijdt
  • Uw leeftijd en woonplaats

Door goed te vergelijken of advies bij ons in te winnen kunt u ervoor zorgen dat u de voordeligste keuze maakt bij de best passende dekking.

Ieder jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar bouwt u een schadevrij jaar op; de no-claim korting. De no-claimkorting wordt berekend aan de hand van de bonus/malus ladder. U gaat per schadevrij jaar een stap omhoog op de bonus/malus ladder. Hoeveel no-claim korting u per schadevrij jaar extra ontvangt ligt aan de ladder van uw verzekeraar. De no-claim korting is een korting op uw autoverzekeringspremie.

Let op: u bouwt alleen schadevrije jaren op met een autoverzekering op uw naam. Uw schadevrije jaren verlopen na een tot drie jaar (afhankelijk van de verzekeraar) wanneer u geen autoverzekering meer heeft lopen.

Bonus/malus ladder

Wanneer u een schade claimt bij de verzekeraar daalt uw aantal schadevrije jaren en uw positie op de bonus/malus ladder. Hoeveel schadevrije jaren u per geclaimde schade kwijt raakt ligt aan de ladder van uw verzekeraar. De hoogte van het schadebedrag heeft geen invloed op uw schadevrije jaren. Daarom kan het soms voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen. De extra te betalen premie weegt dan niet op tegen het schadebedrag.

No-claimbeschermers    

Bij sommige verzekeraar is het mogelijk een no-claimbeschermer af te sluiten waardoor u de opgebouwde premie korting bewaart wanneer u een schade claimt. De no-claimbeschermer zorgt ervoor dat ondanks de achteruitgang in schadevrije jaren, u toch uw opgebouwde korting behoudt. U kunt een no-claimbeschermer een keer per jaar gebruiken om een schade te claimen zonder dat u meer premie gaat betalen.

Let op: Wanneer u schades claimt met de no-claimbeschermer houdt u minder schadevrije jaren over. U behoudt alleen de opgebouwde korting als u bij dezelfde verzekeraar blijft. Stapt u over naar een ander verzekeringsmaatschappij? De nieuwe verzekeraar neemt de gegevens van uw oude verzekeraar over en bepaalt aan de hand hiervan uw positie op hun bonus/malus ladder. Uw premie kan bij een nieuwe verzekeringsmaatschappij daarom veel hoger uitvallen. Wanneer u een negatief aantal schadevrije jaren heeft is het vaak niet mogelijk om over te stappen.

Let op: wanneer u in een leaseauto rijdt, is de autoverzekering vaak afgesloten door de leasemaatschappij. Hierdoor bouwt u geen schadevrije jaren op. U kunt bij uw leasemaatschappij of werkgever een verklaring opvragen wanneer u meerdere jaren schadevrij heeft gereden. Zo kunt u toch in aanmerking komen voor de no-claimkorting bij een nieuwe autoverzekering. Een verzekeraar is echter niet verplicht deze verklaring te accepteren.

No-blameregeling

Volgens de wet bent u als automobilist altijd aansprakelijk voor schade en letsel aan een zwakkere verkeersdeelnemer. Was het ongeluk niet uw schuld maar bent u wel aansprakelijk volgens de wet, dan kunt u bij sommige verzekeraars aanspraak maken op de no-blameregeling. Deze regeling houdt in dat u geen schadevrije jaren verliest en uw premie daarom niet stijgt. Voor deze regeling gelden wel voorwaarden en uitzonderingen.

Bij bepaalde onderdelen van de autoverzekering kan een eigen risico gelden. Dit is het gedeelte van de schade dat u zelf moet betalen. Voor de WA-verzekering geldt geen eigen risico, alleen voor de aanvullende dekkingen van de WA+ of Allrisk verzekering.

De hoogte van het eigen risico ligt tussen € 135,- en € 150,- bij de meeste verzekeraars. U heeft de mogelijkheid uw eigen risico te verhogen of te verlagen tussen de € 0 en € 750,-. Zo kunt u zelf uw premie bepalen. Wanneer u schade rijdt, wordt u het totale schade bedrag minus uw eigen risico vergoed.

Bij sommige soorten schades zijn aparte regelingen op het gebied van eigen risico. Zo geldt vaak een verlaagd eigen risico wanneer een ruit moet worden vervangen. Als er een reparatie mogelijk is, hoeft u vaak helemaal geen eigen risico te betalen. Wel moet u vaak de reparatie of vervanging uit laten voeren door een dealer of garage die afspraken met uw autoverzekeraar heeft gemaakt.

Ook leeftijd kan een rol spelen op het gebied van eigen risico. Jongeren tot 24 moeten soms een hoger eigen risico betalen. Niet elke verzekeraar hanteert hogere premies voor jongeren. Let daarom goed op de voorwaarden en premies voor jonge bestuurders wanneer u in deze leeftijdscategorie valt.

Laat u de schade repareren bij een autoreparateur die is aangesloten bij u verzekeraar als autoherstelbedrijf? Dan hoeft er geen schade-expert langs te komen en ontvangt u vaak financiële voordelen zoals een lager eigen risico of een gratis vervangende auto. Ook zal de afhandeling van de schade en de uitbetaling van het schadebedrag door uw verzekeraar en het autoherstelbedrijf worden geregeld.

Indien uw reparateur geen afspraken met uw verzekeraar heeft, moet u de factuur eerst zelf betalen. U krijgt het schadebedrag dan van de verzekeraar vergoedt. Ook kan een hoger eigen risico of lagere schadevergoeding gelden. Bij schades gemiddeld hoger dan €1000,- zal de verzekeraar een schade-expert sturen om de claim vast te stellen. U kunt ons altijd bellen om erachter te komen welk autoherstelbedrijf is aangesloten bij uw schadeverzekering.

Bent u het niet eens met het vastgestelde schadebedrag, dan heeft u het recht op een contra-expert. De contra-expert zal ook een schade rapport maken en deze te bespreken met de eerste schade-expert. Als de beide experts niet tot een gezamenlijke claim komen, wordt een derde bindende adviseur ingeschakeld. Het advies van de derde expert is bindend en het schadebedrag zal tussen die van beide experts in liggen.

Bij de verzekering met allriskdekking hanteren verzekeraars verschillende regelingen bij het vergoeden van schade bij totaalverlies. Totaalverlies ontstaat wanneer uw auto wordt gestolen of total-loss raakt. Let daarom goed op wat voor regeling uw autoverzekeraar in zijn voorwaarde heeft opgenomen, dit kan voor uw specifieke situatie een groot verschil maken in hoogte van het uitgekeerde schadebedrag.

Let op: staat een van de volgende regelingen niet in uw voorwaarde? Dan krijgt u bij totaal verlies van de auto de dagwaarde uitgekeerd.

Gelijkwaardige autoregeling

De gelijkwaardige autoregeling zorgt ervoor dat u een vergoeding krijgt om een gelijkwaardige auto te kopen bij totaalverlies. De dagwaarde van uw auto ligt namelijk vaak lager dan het bedrag dat u nodig heeft om er een gelijkwaardige auto van te kopen. Het eigen risico wordt verrekend met de vergoeding.

Nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat u binnen een bepaalde periode de nieuwwaarde van de auto krijgt vergoed bij totaalverlies. Deze periode ligt vaak tussen een half jaar en drie jaar in. Per verzekeraar verschilt het of zij de daadwerkelijke nieuwwaarde (cataloguswaarde) of de aanschafwaarde (ligt vaak hoger) vergoeden. Van de vergoeding gaat vaak nog een eigen risico af.

U mag als hoofdbestuurder uw auto altijd uitlenen aan iemand anders voor privégebruik. In het geval van schade valt de bestuurder onder uw autoverzekering. De schade die de gast-bestuurder veroorzaakt heeft daarom ook effect op uw schadevrije jaren. Voor iemand die jonger is dan 24 jaar kan een hoger eigen risico gelden wanneer diegene schade veroorzaakt in uw auto. Sommige verzekeraars hanteren hier namelijk een hoger eigen risico voor. Wanneer u dus vaker bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar (uw kinderen bijvoorbeeld) in uw auto laat rijden, kies dan voor een verzekering die geen hoger eigen risico hanteert.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...