Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Samenlevingsvormen, pensioen en erfenis

Naast trouwen bestaan er in Nederland ook andere samenlevingsvormen zoals het geregistreerd partnerschap ensamenwonen met of zonder samenlevingscontract. Uw samenlevingsvorm heeft invloed op uw belastingen, uw erfenis en uw pensioen.

Huwelijk

Voor het huwelijk zijn veel zaken zoals belastingen, de erfenis en pensioenen wettelijk geregeld. Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt treden deze regels en wetten automatisch in werking. Door gebruik te maken van huwelijksvoorwaarde kan je afwijken van de algemene regels. Je legt afspraken over de eigendomsverhoudingen dan vast in een notariële akte.

Geregistreerd partnerschap

De wet biedt twee personen de mogelijkheid hun relatie te laten registreren bij de burgerlijke stand. Bij een ‘geregistreerd partnerschap’ treden dezelfde wettelijke regels in als bij het huwelijk. Er zijn echter ook verschillen, zoals bijvoorbeeld het ouderlijk gezag voor kinderen geboren voor 1 april 2014. Laat u hiervoor informeren door een jurist of notaris. Van de wettelijke regelingen kunt u ook afwijken door bij de notaris partnerschapsvoorwaarden op te laten stellen.

Samenwonen met contract

Wanneer u gaat samenwonen wordt uw relatie niet wettelijk geregistreerd en worden veel afspraken zoals de erfenis en pensioenen niet geregeld. Bij een samenlevingscontract maakt u afspraken over de erfenis of wanneer u uit elkaar gaat. Ook erkennen de meeste pensioenfondsen een partner bij het nabestaandepensioen wanneer er een samenlevingscontract is opgesteld.

Samenwonen zonder contract

Samenwonen zonder samenlevingscontract gebeurt vaak en kan jarenlang goed gaan. Zaken zoals de erfenis en pensioenen worden niet geregeld. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan wanneer de relatie wordt verbroken of eindigt door het overlijden van uw partner. Vanwege het ontbreken van een contract is er niks geregeld op het gebied van financiën en ontvangt uw partner geen erfenis of nabestaandepensioen.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
19-06-2017

Open vóór 14 augustus 2017 een JongWijs RegioBank rekening en maak kans op een sportpakket ter waarde van € 150,00 #spierenkwekenvoordekiltunnel

02-06-2017

Wij willen u het volgende geweldige nieuws vertellen! De Man Advies is samengegaan met NVO Verzekeringen. Wellicht herkent u de naam NVO omdat wij al meer dan 40 jaar met NVO samenwerken. Door de same...