Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Soorten Schadeverzekeringen

Er zijn vele soorten verzekeringen om kosten bij schade te voorkomen. Maar welke verzekering dekt welke schade en wat heeft u nodig? In dit thema zullen daarom de belangrijkste particuliere schadeverzekeringen worden uitgelegd.

De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis en alle spullen die hieraan vastzitten. Voorbeelden van spullen die aan uw huis vast zitten zijn de badkamer, het toilet en de leidingen. Als u een huis gaat kopen stellen hypotheekverstrekkers deze verzekering verplicht, want zo verzekerd u het onderpand van de hypotheek. De opstalverzekering dekt de schade wanneer uw huis wordt getroffen door:

De opstalverzekering dekt in beginsel de schade wanneer uw huis wordt getroffen door:

 • Brand- en blusschade
 • Rook- en roetschade
 • Wateroverlast
 • Schade door een ontploffing
 • Storm / blikseminslag
 • Neerslag en vorst
 • Inbraak en diefstal

Let op: de schade wordt alleen vergoed bij een ‘onzeker voorval’. Dit betekent dat de schade niet is ontstaan door jarenlang achterstallig onderhoud.

De inboedelverzekering dekt de schade aan alle spullen die in en om het huis staan. Spullen die u kunt oppakken en meenemen vallen onder de inboedel.  Voorbeelden van uw inboedel zijn uw meubels, elektronische apparatuur en sieraden.

De inboedelverzekering dekt in beginsel de schade bij:

 • Brandschade
 • Schade door schroeien en smelten
 • Waterschade
 • Schade door een ontploffing
 • Storm (minimaal windkracht 7) / blikseminslag
 • Inbraak en diefstal

Let op: de schade wordt niet vergoed als er sprake is van opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud.

De kostbaarhedenverzekering dekt de schade aan waardevolle voorwerpen of verzamelingen. De verzekering is bedoeld voor verzamelingen, kunst, sieraden of dure apparatuur. De premie is een percentage van het verzekerde bedrag. Het percentage is afhankelijk van de verzekerde voorwerpen, het dekkingsgebied en de mate van beveiliging (bij bijvoorbeeld antiek en kunst).

Let op: de schade wordt alleen gedekt als de schade door iets van buitenaf is veroorzaakt.

De reisverzekering dekt verschillende onderdelen wanneer u op reis bent. U kunt een doorlopende reisverzekering nemen of een aparte reisverzekering per reis. Lees hier meer over de voorwaarden van de reisverzekering.

De meest voorkomende onderdelen die gedekt worden zijn:

 • Buitengewone of onvoorziene kosten
 • Bagagedekking
 • Medische kosten
 • Ongevallen
 • Autopechhulp
 • Vervangend vervoer en verblijf
 • Wintersport dekking

Per reisverzekering kunnen onderdelen en dekking verschillen. Ook kan een reisverzekering overlappen met uw huidige verzekeringen. Laat u daarom informeren welk onderdeel u nodig heeft.

De annuleringsverzekering dekt uw reissom als uw reis niet door kan gaan of dat u vroegtijdig naar huis moet. U krijgt dan uw reissom gedeeltelijk of in zijn geheel retour. De annuleringsverzekering dekt de annulering van de vakantie bij de volgende redenen:

 • Overlijden of ernstige ziekte van de verzekerde of naaste familie
 • Ontslag bij een vast contract
 • Zwangerschap
 • Ernstige schade thuis
 • U buiten uw schuld om niet ingeënt kon worden of geen visum kon krijgen

Per annuleringsverzekering kunnen onderdelen en dekking verschillen. Bij annuleringsverzekeringen kunt u kiezen voor een kortlopende of doorlopende variant. Bij een doorlopende annuleringsverzekering bent u het hele jaar gedekt, deze optie is voordeliger wanneer u elk jaar veel reist. De kortlopende annuleringsverzekering is bedoeld om voor elke vakantie apart af te sluiten.

Om uw (zeil)boot, jacht of jetski te verzekeren heeft u de pleziervaartuigverzekering nodig. Wanneer u het water op gaat, is het verplicht om WA verzekerd te zijn. Dit kan uiteraard worden aangevuld met dekking voor brand, diefstal of volledig casco (allrisk). Ook kan u uw pleziervaartuigverzekering uitbreiden waardoor ook de boottrailer of rechtsbijstand is meeverzekerd.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt uw aansprakelijkheid voor schade aan personen en aan voorwerpen. Ook schade die u niet direct zelf heeft veroorzaakt maar waar uw wettelijk wel voor aansprakelijk bent (risicoaansprakelijkheid) wordt gedekt. Ook de daaruit voortvloeiende schade (de gevolgschade) wordt gedekt.

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, toch heeft meer dan 95% van de Nederlanders deze verzekering omdat u zo uzelf en de benadeelde van de schade beschermt tegen mogelijke hoge kosten van de schade.

De rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van juridische bijstand bij een conflict of in de vorm van advies. Hierdoor bent u al gauw goedkoper uit tijdens een conflict dan wanneer u een advocaat inschakelt. Rechtsbijstandverzekeringen verschillen vooral op de hoogte van de premie, het eigen risico, de hoogte van het minimale schadebedrag en de opbouw van de polis (bij welke geschillen wilt u verzekerd zijn). Op de uitvoering van de juridische hulpverlening is vaak geen onderscheid omdat verzekeraars de hulpverlening zelf uitbesteden aan aparte stichtingen.

Als u beroep doet op uw rechtsbijstandverzekering wordt u eerst geholpen door een medewerker van de verzekeringsmaatschappij. Indien de zaak voor de rechter komt, wordt vaak een advocaat of andere specialist ingehuurd. Let op: vaak wordt een maximumbedrag gehanteerd.

De autoverzekering is er in drie verschillende soorten dekking. De WA-verzekering, de beperkt cascodekking en de volledig cascodekking. Lees hier meer over de voorwaarden van de autoverzekeringen.

De WA-verzekering, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor elke auto-eigenaar. Bij deze vorm bent u alleen verzekerd voor de schade die u bij een ander veroorzaakt.

De beperkt cascodekking (WA+), dekt niet alleen de schade die u bij een ander veroorzaakt maar ook schade veroorzaakt door brand, storm, diefstal en een botsing met een dier.

De volledig cascodekking (de allrisk verzekering) is de meest uitgebreide vorm van een autoverzekering en dekt de meeste schade. Naast de schade die de WA-verzekering en de WA+ verzekering dekken wordt ook schade die u zelf aan de auto heeft toegebracht gedekt.

U bouwt schadevrije jaren op voor ieder jaar dat u geen schade rijdt zolang uw verzekering loopt. Per schadevrij jaar klimt u op de bonus/malus ladder wat resulteert in een hogere no-claim korting. Als u een schade claimt die uw schuld is, valt u terug op de bonus/malus ladder. De gemiddelde terugval verschilt per verzekeraar maar bedraagt vaak 4-6 schadevrije jaren. Bij een daling op de ladder daalt ook uw no-claim korting.

De ongevallenverzekering dekt de financiële gevolgen wanneer u door een ongeval invalide wordt of overlijdt. De meeste verzekeringen bevatten in elk geval de rubrieken overlijden en invaliditeit. Per rubriek wordt het verzekerde bedrag vastgesteld en verschilt de uiteindelijke uitkering.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...