Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Alimentatie

Alimentatie is een bijdrage aan uw ex-partner of kind na een scheiding om diegene in levensonderhoud te voorzien. U heeft een onderhoudsplicht wanneer u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had met uw ex-partner of als ouder voor uw kind. Samen met een advocaat of notaris kunt u afspraken maken met uw ex-partner over de alimentatie. Lukt dit niet dan stelt de rechter een alimentatieregeling vast.

Partneralimentatie

Als u officieel uit elkaar gaat en uw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft zal u meestal alimentatie moeten betalen. U kunt ook afspreken geen partneralimentatie te betalen. Echter, wanneer u of uw ex-partner later toch niet genoeg geld heeft om van te leven kan de afspraak worden herzien. U kunt ook nieuwe afspraken maken wanneer de afgesproken alimentatieregeling niet meer redelijk is vanwege een veranderde situatie.

Kinderalimentatie

Om samen de kosten van uw kinderen te betalen wordt meestal kinderalimentatie aan de verzorgende ouder betaalt. Afspraken over kinderalimentatie worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Naast de alimentatie wordt hier ook de verdeling van de zorg en andere zaken vastgelegd.

Let wel op: u heeft ook onderhoudsplicht als u geen ouder bent, maar wel samen het gezag over uw ex-partners kind heeft. Als stiefouder heeft u enkel onderhoudsplicht voor het kind wanneer u getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap heeft) met de eigen ouder van het kind. Als u geen gezag heeft vervalt deze plicht.

Hoogte van de alimentatie

De hoogte van de alimentatie hangt af van de inkomsten en uitgaven van u en uw ex-partner. Het bedrag wordt door een rechter bepaalt, die kijkt naar de behoefte van de ontvanger van alimentatie en de draagkracht van degene die de alimentatie moet gaan betalen. De alimentatie die wordt betaald en ontvangen is een brutobedrag. Dit betekent dat er nog belastin over betaald moet worden. Ook wordt dit bedrag elk jaar automatisch geïndexeerd door de minister van Veiligheid en Justitie.

Duur van de alimentatie

De duur van de partneralimentatie kunt u afspreken met uw ex-partner. Indien dit niet lukt bepaalt de rechter dit. In de wet is bepaald dat de partneralimentatie maximaal 12 jaar duurt. Wanneer u korter dan 5 jaar bent getrouwd duurt de alimentatie net zo langs als de duur van het huwelijk. U kan altijd afspreken de periode te verlengen.

De kinderalimentatie is verplicht totdat uw kind 21 jaar wordt. Naar aanleiding van de situatie kunt u met uw kind afspreken de alimentatie te verlengen of te verkorten. Het bedrag wordt totdat het kind meerderjarig is aan de verzorgende ouder betaald. Daarna krijgt het meerderjarige kind de alimentatie zelf.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...