Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Gevolgen scheiding voor uw belasting en toeslagen

Een scheiding heeft vele financiële gevolgen waaronder voor uw belastingen en toeslagen. Deze fiscale gevolgen ontstaan door een verandering van uw fiscale partnerschap en verschil in inkomen. Door dit verschil in inkomen maakt u misschien nu aanspraak op toeslagen waar u voor de scheiding geen recht op had. De belangrijkste gevolgen voor uw belastingen en toeslagen worden hieronder besproken.

Belasting

Op het moment dat u niet meer in gezinsverband samenwoont met uw partner bent u volgens de belastingdienst geen fiscaal partner meer. U kunt ervoor kiezen samen met uw ex-partner om toch het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Hierdoor kunt u dat jaar nog profiteren van de fiscale voordelen. Na dit jaar bent u de voordelen zoals het verdelen van inkomsten en aftrekposten wel kwijt.

Wanneer u alimentatie gaat ontvangen moet u goed opletten met het invullen van uw belastingaangifte. Het ontvangen van partneralimentatie wordt gezien als inkomen, u moet dan ook belasting over dit bedrag betalen. Kinderalimentatie wordt niet als inkomen gezien door de belastingdienst. Daarom hoeft over dit bedrag geen belasting te worden betaald.

Bent u (net)gescheiden en doet u belastingaangifte? De consumentenbond heeft de checklist (net)gescheiden en je belastingaangifte gemaakt die u hierbij kan helpen.

Toeslagen

De financiële gevolgen van een scheiding kunnen zorgen voor een daling van inkomsten. Hierdoor kan u misschien nu wel in aanmerking komen voor toeslagen of tegemoetkomingen. Veel van deze toeslagen zijn namelijk inkomensafhankelijk.
De belangrijkste inkomensafhankelijke toeslagen:

  • De bijstandsuitkering kunt u aanvragen als u zichzelf niet in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. Let op: wanneer u veel geld heeft ontvangen met de verkoop van uw huis of verdeling van het vermogen heeft u in principe geen recht meer op een bijstandsuitkering.
  • Zorgtoeslag kunt u aanvragen als uw inkomen na de scheiding onder een bepaald bedrag blijft.
  • Huurtoeslag kunt u aanvragen indien u in een huurhuis woont en uw inkomen onder een bepaald bedrag blijft.
  • Het kindgebonden budget hangt naast uw inkomen ook af van hoeveel kinderen u heeft en uw vermogen. Alleen de ontvanger van de kinderbijslag kan het kindgebonden budget aanvragen.
  • Tegemoetkoming ouders wordt verstrekt om de schoolkosten tegemoet te komen. De ouder bij wie het kind staat ingeschreven ontvangt dit bedrag.
  • Zorgkorting kunt u als alimentatieplichtige ouder met omgangsregeling aanvragen. Of u in aanmerking komt is afhankelijk van uw draagkracht en uw behoefte. Dit geldt ook voor de hoogte van de zorgkorting.
Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...