Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Gevolgen scheiding voor uw pensioen

Een echtscheiding heeft ook gevolgen voor uw pensioen. Wettelijk heeft uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. Twee soorten pensioen die worden verdeeld zijn: het ouderdomspensioen en het partnerpensioen.

Ouderdomspensioen

Uw ex-partner heeft recht op de helft van het door u opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het huwelijk, tenzij u in de huwelijkse  -of de geregistreerd patnerschapvoorwaarden of het echtscheidingsconventant uitdrukelijk een andere verdeling heeft afgesproken. Het is belangrijk om de scheiding op tijd aan te geven bij de pensioenuitvoerder. Als u dit binnen twee jaar meldt zal de pensioenuitvoerder het pensioendeel waar uw ex-partner recht op heeft rechtstreeks uitbetalen. Twee jaar na de scheiding vervalt het recht hierop en zult u de betalingen zelf moeten regelen, dat fiscaal ongustiger is.

Partnerpensioen

Uw ex-partner heeft recht op partnerpensioen als u een partnerpensioen op opbouwbasis heeft. Indien uw partnerpensioen op risicobasis is verzekerd vervalt het recht van uw partner hierop wanneer u gaat scheiden. In elke pensioenregeling staat beschreven hoe dit voor u is geregeld bij een echtscheiding.
De wet bepaald dat bij een scheiding al het partnerpensioen, wat u tot de scheiding heeft opgebouwd, naar uw ex-partner gaat. Het pensioen wordt dan hernoemd tot bijzonder partnerpensioen. Als u hertrouwd heeft uw nieuwe partner alleen recht op het opgebouwde pensioen na de scheiding met uw ex-partner.

Conversie van het pensioen

Er kan van de wettelijke regeling worden afgeweken. Zo kan het opgebouwde ouderdomspensioen worden omgezet naar een zelfstandig ouderdomspensioen. Het voordeel van conversie is dat u op pensioengebied niet meer afhankelijk bent van het in leven zijn van uw ex-partner. Een nadeel is dat wanneer een van u overlijdt de ex-partner niet meer het volle ouderdomspensioen terug krijgt.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
19-06-2017

Open vóór 14 augustus 2017 een JongWijs RegioBank rekening en maak kans op een sportpakket ter waarde van € 150,00 #spierenkwekenvoordekiltunnel

02-06-2017

Wij willen u het volgende geweldige nieuws vertellen! De Man Advies is samengegaan met NVO Verzekeringen. Wellicht herkent u de naam NVO omdat wij al meer dan 40 jaar met NVO samenwerken. Door de same...