Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Gevolgen scheiding voor uw pensioen

Een echtscheiding heeft ook gevolgen voor uw pensioen. Wettelijk heeft uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. Twee soorten pensioen die worden verdeeld zijn: het ouderdomspensioen en het partnerpensioen.

Ouderdomspensioen

Uw ex-partner heeft recht op de helft van het door u opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het huwelijk, tenzij u in de huwelijkse  -of de geregistreerd patnerschapvoorwaarden of het echtscheidingsconventant uitdrukelijk een andere verdeling heeft afgesproken. Het is belangrijk om de scheiding op tijd aan te geven bij de pensioenuitvoerder. Als u dit binnen twee jaar meldt zal de pensioenuitvoerder het pensioendeel waar uw ex-partner recht op heeft rechtstreeks uitbetalen. Twee jaar na de scheiding vervalt het recht hierop en zult u de betalingen zelf moeten regelen, dat fiscaal ongustiger is.

Partnerpensioen

Uw ex-partner heeft recht op partnerpensioen als u een partnerpensioen op opbouwbasis heeft. Indien uw partnerpensioen op risicobasis is verzekerd vervalt het recht van uw partner hierop wanneer u gaat scheiden. In elke pensioenregeling staat beschreven hoe dit voor u is geregeld bij een echtscheiding.
De wet bepaald dat bij een scheiding al het partnerpensioen, wat u tot de scheiding heeft opgebouwd, naar uw ex-partner gaat. Het pensioen wordt dan hernoemd tot bijzonder partnerpensioen. Als u hertrouwd heeft uw nieuwe partner alleen recht op het opgebouwde pensioen na de scheiding met uw ex-partner.

Conversie van het pensioen

Er kan van de wettelijke regeling worden afgeweken. Zo kan het opgebouwde ouderdomspensioen worden omgezet naar een zelfstandig ouderdomspensioen. Het voordeel van conversie is dat u op pensioengebied niet meer afhankelijk bent van het in leven zijn van uw ex-partner. Een nadeel is dat wanneer een van u overlijdt de ex-partner niet meer het volle ouderdomspensioen terug krijgt.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...