Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Gevolgen scheiding voor uw woning

Bij een scheiding moet u ook bepalen wat er met het huis gebeurd. Heeft u een huurhuis of een eigen huis met hypotheek? Bij een huurhuis mogen jullie zelf bepalen wie in het huurhuis blijft wonen. Bij een eigen koopwoning met hypotheek heeft u twee opties. U of uw ex-partner koopt de ander uit of jullie verkopen het huis en verdelen de opbrengst/schuld.

Uitkopen van ex-partner

U of uw ex-partner kan besluiten de ander uit te kopen. De uitkoopsom kunt u berekenen door de openstaande schuld van de marktwaarde van uw huis af te halen en dit bedrag door twee te delen. De afkoopsom kunt u betalen van uw deel van het spaargeld of door een groter deel van de inboedel aan uw ex-partner toe te wijzen. Ook kan de bank in bepaalde gevallen u de mogelijkheid geven de hypotheek te verhogen. De rente over het verhoogde bedrag is fiscaal aftrekbaar. Wanneer u uw ex-partner uitkoopt en in het huis blijft wonen heeft dit ook gevolgen voor uw verzekeringen waardoor u die ook moet aanpassen.

Let op dat de waarde van een bankspaarrekening of een verzekering om de hypotheek in de toekomst af te lossen ook wordt verdeeld tijdens de scheiding.

Uitgekocht worden door ex-partner

Als u door uw ex-partner wordt uitgekocht en in dit bedrag ook overwaarde is opgenomen, krijgt u te maken met de bijleenregeling wanneer u een nieuw huis wilt kopen. U zult de overwaarde van uw vorige huis moeten investeren in het nieuwe huis. Wanneer u dit niet zou doen, heeft u geen recht op de hypotheekrenteaftrek over de eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve is het gedeelte van de hypotheek ter grootte van de overwaarde.

Indien u mee betaalt aan de hypotheekrente van uw ex-partner mag u vijftig procent van de rente voor twee jaar fiscaal aftrekken. U moet dan zelf vijftig procent van het eigenwoningforfait aangeven.

Het koophuis verkopen

Indien u  het gezamenlijke koophuis verkoopt, worde de opbrengst verminderd met de hypotheekschuld en verdeeld. Als u het huis met overwaarde heeft verkocht en een nieuw huis wilt kopen krijgt u ook te maken met de bijleenregeling (uitleg in vorige paragraaf).

Huurhuis

Wanneer u een huurhuis heeft mag u zelf bepalen wie er na de scheiding blijft wonen. Indien u er samen niet uit komt bepaalt de rechter aan de hand van jullie belangen wie er mag wonen. Als u kinderen heeft is de kans groot dat degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen het huurhuis krijgt toegewezen.

Wat zijn de mogelijkheden voor uw woning? Hypotheekadvies

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...