Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Soorten autoverzekering

Wilt u een auto gaan kopen? Naast het uitzoeken van de auto zelf moet u ook op zoek naar een autoverzekering. Maar welke verzekeringen zijn er allemaal? U kunt uw auto op drie verschillende manieren verzekeren. U kunt kiezen voor de WA-verzekering, de beperkte casco en de volledig cascodekking (allrisk). Naast de autoverzekeringen zelf, zijn er ook verzekeringen voor pechhulp, uw inzittende en rechtsbijstand.

Maar hoe beslist u welke verzekering u neemt? Vaak wordt het soort autoverzekering op basis van leeftijd gekozen. Vaak worden nieuwe auto’s tot vijf jaar allrisk verzekerd, auto’s tot 10 jaar beperkt casco en auto’s ouder dan tien jaar worden alleen nog maar WA-verzekerd. Maar de leeftijd van de auto is niet het enige waar u naar moet kijken bij het kiezen van autoverzekering. Het is verstandig om naast de leeftijd ook op de volgende zaken te letten:

  • Heeft u auto nog een hoge dagwaarde?
  • Is uw auto noodzakelijk voor uw werk?
  • Heeft u veel schadevrije jaren opgebouwd (u betaalt een lagere premie voor dezelfde dekking)?
  • Heeft u genoeg vermogen om een nieuwe auto te kopen wanneer deze total loss gaat?
  • Heeft u de auto gekocht met een lening en wilt u geen rest schuld overhouden?

Door dus niet alleen naar de leeftijd te kijken maar ook naar uw persoonlijke situatie, kunt u bepalen welke autoverzekering het best bij u en de auto past. Op deze pagina vindt u de belangrijkste soorten autoverzekeringen en auto gerelateerde verzekeringen op een rij.

WA-verzekering

De WA-verzekering is wettelijk verplicht voor elke auto-eigenaar. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat u bent verzekerd voor de schade die u bij een ander veroorzaakt. Wanneer u een schade claimt, heeft dit gevolgen voor uw schadevrije jaren en uw premie. Wat voor gevolgen dit heeft wordt op de pagina Polisvoorwaarden autoverzekering beschreven. Schade die door toedoen van de tegenpartij wordt veroorzaakt, wordt gedekt door de verzekering van de tegenpartij. Wel krijgt u dan maximaal de dagwaarde van de auto vergoed.

Beperkt cascodekking (WA+)

De beperkt cascodekking dekt naast de verplichte WA-dekking ook schade aan uw eigen auto die is veroorzaakt door brand, storm, diefstal en een botsing met een dier. Schade die u claimt die valt onder de beperkt cascodekking heeft geen invloed op uw schadevrije jaren. Afhankelijk van uw verzekering is het mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. De schade die onder het WA-gedeelte van de verzekering valt heeft wel invloed op uw schadevrije jaren en bonus-malusregeling.

Volledig cascodekking

De volledig cascodekking (de allrisk verzekering) is de meest uitgebreide vorm van de autoverzekering en dekt de meeste schade. Zo wordt de dekking van de WA en WA+ verzekering uitgebreid met dekking van schade aan uw auto die u zelf veroorzaakt door ‘van buiten komende oorzaken’. Voorbeelden hiervan zijn slippen, botsen en van de weg en te water raken. Ook bent u met de allriskdekking verzekerd tegen vandalisme of diefstal. Wanneer u een schade zelf veroorzaakt, heeft dit invloed op uw schadevrije jaren en mogelijk ook uw premie.

Auto gerelateerde verzekeringen

U kunt de dekking van uw autoverzekering uitbreiden om ook verzekerd te zijn voor pechhulp, rechtsbijstand of extra dekking voor uw inzittenden.

Bij de meeste autoverzekeringen kunt u pechhulp meeverzekeren. Bij een pechhulp verzekering schakelt de verzekeraar een garage of sleepdienst in wanneer u pech heeft. De pechhulpservice zal ter plekke de auto proberen te repareren. Als dit niet mogelijk is wordt de auto naar de garage gesleept. U kunt uit verschillende pakketten kiezen, zoals Nederland- of Europadekking en vervangend vervoer. De premies zijn mede afhankelijk van de leeftijd van de auto, vanwege het hogere risico op pech.

Er zijn drie vormen van auto gerelateerde rechtsbijstandverzekeringen: de verhaalrechtsbijstand, autorechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand.

  • De verhaalrechtsbijstand verzekert u van juridische bijstand bij het verhalen van materiële schade. Bij een allrisk dekking wordt dit via uw verzekeraar al gedaan, daarom is deze verzekering vooral het overwegen waard bij een WA of WA+ verzekering. De verzekering is voertuig gebonden.
  • De autorechtsbijstandverzekering breidt de dekking van de verhaalrechtsbijstand uit met juridische bijstand bij letselschade of een conflict met de garage over een autoreparatie. Ook deze verzekering is vooral het overwegen waard bij een WA of WA+ verzekering en is voertuig gebonden.
  • De verkeersrechtsbijstand dekt de juridische hulp bij alle rechtsproblemen die door het verkeer zijn ontstaan. Soms kan de vergoeding van externe kosten zijn gemaximeerd, zoals bij advocaat- en rechtbank kosten of krijgt u geen vergoeding wanneer u het ongeval veroorzaakte. De verzekering is niet voertuig gebonden.

Een inzittendeverzekering is op verschillende manieren nuttig. Als u als bestuurder het ongeluk veroorzaakt bent u niet verzekerd tegen letselschade, uw passagiers automatische wel via uw WA-verzekering. Wanneer iemand anders schuldig is voor het ongeval, dekt de WA-verzekering van de tegenpartij de letselschade van u en uw passagiers. De WA-verzekering keert echter pas uit wanneer duidelijk is wie er schuldig is aan het ongeluk. Dit kan een tijd duren, de inzittendeverzekering keert direct uit.

U kunt alleen een inzittendeverzekering afsluiten bij de verzekeringsmaatschappij waar u ook uw autoverzekering heeft afgesloten. Er zijn twee verschillende soorten inzittendenverzekering: de schade inzittendenverzekering en een ongevallen inzittendenverzekering.

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden keert uw daadwerkelijke schade (met een bepaald maximum) na een ongeluk uit, ook als er geen sprake is van invaliditeit of dood. Het kan gaan om letselschade, schade aan spullen in de auto, gederfde inkomsten, smartengeld, derving van levensonderhoud en uitvaartkosten.

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittende keert een vooraf vastgesteld bedrag uit wanneer u of uw passagiers blijvende invaliditeit oplopen of overlijden. De ongevallenverzekering inzittenden is vaak iets goedkoper dan de schadeverzekering maar kent geen dekking voor vervoerde spullen en immateriële schade. Ook is de maximumvergoeding gekoppeld aan het aantal zitplaatsen in de auto.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...