Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Stappenplan huis kopen

Bij het kopen van een eigen huis moet u veel zaken regelen. Daarom hebben wij een stappenplan opgesteld zodat het hele proces van het kopen van een huis duidelijker wordt en u niets vergeet.

Is het kopen van een eigen woning de beste optie? Het kopen van een huis heeft zowel voor- als nadelen. Voor uw persoonlijke situatie kan huren misschien ook een goede optie zijn.

Naast de berekening wat u maximaal kan lenen, kunt u ook de berekening maken wat u maximaal wilt lenen. Als u minder leent houdt u meer geld over om een prettig leven te leiden. U houdt geld over om te reizen, voor uitstapjes of om te sparen. Neem ook andere kosten mee in uw berekening zoals verzekeringen, alimentatie, kinderopvang en hobby gerelateerde uitgaven.

U kunt nu gericht op zoek gaan naar woningen die voldoen aan uw woonwensen en financieringsmogelijkheden. Door huizen en prijzen te vergelijken maakt u een selectie van geschikte huizen om te bezichtigen.

Heeft u woningen gevonden die aan uw wensen voldoen? Dan volgt de bezichtiging. Wanneer u door de wijk rijdt kunt u al verschillende indrukken opdoen: voelt u zich hier thuis, is de wijk druk of rustig en welke voorzieningen zijn er in de buurt?
Bij het bezichtigen van het huis zijn er verschillende onderdelen waar u op kunt letten:

  • Hoe is de indeling van het huis en hoe zien de kamers en ruimtes eruit?
  • Hoe is de afwerking van de woning, de inbouwapparatuur en zijn er voldoende groepen voor de elektriciteit?
  • Hoe is het onderhoud van de woning, staat het huis netjes in de verf en hoe ziet het dak eruit?
  • Wat is de stand van de zon en heeft u een beetje privacy?

Bij een bouwtechnische keuring doorloopt een inspecteur de woning om de bouwkundige staat en eventuele gebreken vast te stellen. Tijdens de inspectie wordt bijvoorbeeld naar de dakgoten, schoorsteen en kruipruimte gekeken. De inspecteur zal de resultaten vastleggen in een bouwkundig rapport. Dit rapport kunt u helpen om de waarde van de woning te bepalen en geeft u een betere onderhandelingspositie over de prijs. Wanneer een keuring tegelijk met het uitbrengen van het bod plaats vindt, kunt u de uitslag van de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde meenemen.

Wanneer u een bod gaat uitbrengen wilt u weten of de vraagprijs van de woning reëel is. Via het kadaster kunt u informatie opvragen over de prijs van de woning(en) in hetzelfde postcodegebied die de afgelopen vijf jaar zijn verkocht. Zo kunt u berekenen of de vraagprijs overeenkomt met de waarde van de woning.

De aankoop van een eigen woning wordt meestal gefinancierd door middel van een hypotheek. Als zelfstandig ondernemer worden er bepaalde voorwaarden gesteld voordat u een hypotheek kan afsluiten. Als hypotheekadviseur kunnen wij uw situatie in kaart brengen en adviseren welke hypotheek bij uw wensen en behoeften past.

Nadat u een bod heeft uitgebracht en die is geaccepteerd, heeft u bij een woning voor eigen gebruik wettelijk nog drie dagen bedenktijd. Na het accepteren van het bod wordt er ook een voorlopig koopcontract opgesteld. Let op: laat hier ontbindende voorwaarde in vastleggen voor het geval dat u uw de financiering niet rond krijgt of dat er iets bijzonders uit het bouwkundig rapport naar voren komt.

Bij het kopen van uw woning laat u door de notaris verschillende afspraken vastleggen in een koopcontract. Onder andere de oplevering, de aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken worden opgenomen in het koopcontract. Lees daarom dit contract ook goed door zodat alle afspraken erin staan.

De notaris zal ook de hypotheekakte opstellen. De hypotheekakte is het officiële contract waarin wordt vastgelegd dat uw woning als onderpand geldt voor uw hypotheek. Dit betekent dat uw hypotheekverstrekker het recht heeft om uw woning te verkopen indien u uw afspraken niet na kunt komen.

Om de waarde van uw woning te bepalen vragen bijna alle hypotheekverstrekkers om een taxatierapport. Een taxateur rekent circa € 400,- voor het rapport. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Bent u van plan te verbouwen? Laat dit dan weten, de taxateur bepaalt dan de waarde van uw woning na de verbouwing.

Voordat u het koopcontract ondertekent loopt u samen met de verkopende partij/makelaar door de woning. Check of alles volgens afspraak is gegaan, controleer de waterleiding en de apparaten, controleer op beschadigingen en noteer de meterstanden. Hierna ondertekend u een formulier. Bij een gebrek waarvan u niet op de hoogte was gebracht, is de verkoper nog altijd juridisch aanspreekbaar.

Na de eindinspectie en oplevering is het eindelijk zover. U leest samen met de notaris de stukken door waarna u het koopcontract ondertekend.

U kunt zich voor veel risico’s verzekeren maar welke woonverzekeringen zijn belangrijk? Daarom hebben wij de belangrijkste woonverzekeringen op een rij gezet. In ons thema schade kunt u ook meer informatie over de soorten schadeverzekeringen vinden.

Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan. Offerte aanvragen
Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...