Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Toeslagen bij kinderen

U heeft recht op een aantal toeslagen via de belastingdienst wanneer u een kind heeft. Voor sommige toeslagen komt u automatisch in aanmerking, andere toeslagen zijn inkomensafhankelijk. U kunt ook financiële ondersteuning ontvangen vanuit de gemeente, dit verschilt echter wel per gemeente.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten van uw kind(eren) tot 18 jaar. U ontvangt als ouder ieder kwartaal een bepaald bedrag. Hoeveel kinderbijslag u ontvangt is afhankelijk van de leeftijd van uw kind(eren). Er zijn drie leeftijdscategorieën waarbij u meer kinderbijslag ontvangt wanneer uw kinderen ouder worden. Uw inkomen heeft geen invloed op de hoogte van de kinderbijslag.

De leeftijdscategorieën zijn:

  • van 0 tot en met 5 jaar
  • van 6 tot en met 11 jaar
  • van 12 tot en met 17 jaar

Op het moment dat uw kind is geregistreerd bij de gemeente, worden de gegevens van uw kind doorgegeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U ontvangt dan enkele weken later een aanvraagformulier voor de kinderbijslag.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten van uw kind(eren) tot 18 jaar naast de kinderbijslag. Het kindgebonden budget is afhankelijk van uw inkomen en hoeveel kinderen u heeft. U ontvangt normaal gesproken automatisch het kindgebonden budget wanneer u voldoet aan de voorwaarde. Alleen wanneer er niet genoeg informatie bekend is, zult u het kindgebonden budget zelf aan moeten vragen.

Kinderopvang toeslag

De kinderopvang toeslag is bestemd om een deel van de kosten voor kinderopvang te vergoeden. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw inkomen en een aantal voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld werken en de kosten voor kinderopvang betalen. Alle voorwaarden kunt u terug vinden op de website van de belastingdienst. U moet de kinderopvang toeslag zelf (eenmalig) aanvragen.

Kortingen

Naast de toeslagen kunt u ook onder bepaalde voorwaarden de kosten voor levensonderhoud van uw kind(eren) voor een deel van de belasting aftrekken. Zo kunt u in aanmerking komen voor alleenstaande ouderkorting, ouderschapsverlofkorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Ondersteuning van de gemeente

De gemeente kan in bepaalde gevallen ook financiële ondersteuning bieden voor de kosten die u maakt voor uw kind. Bijvoorbeeld voor zwemles, sport, school, een taalachterstand of kinderopvang. De steun is in veel gemeentes apart geregeld en kan dus verschillen. Of u recht heeft op ondersteuning kunt u navragen bij uw gemeente.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...