Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Welke hypotheekvormen zijn er?

Als doorstromer heeft u de optie om de bestaande hypotheek, zoals de beleggings-, spaar- en aflossingsvrije hypotheken, mee te nemen. Wanneer u voor het eerst een hypotheek neemt en gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek, moet u de gehele lening ten minste binnen dertig jaar annuïtair aflossen. Er zijn dan twee hypotheekvormen waaruit u kan kiezen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. 

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand hetzelfde bruto bedrag zolang de rente niet wordt aangepast. Uw bruto maandlast bestaat uit een deel rente en uit een deel aflossing. In het begin is dit vooral rente en slechts voor een klein deel aflossing, later zal u vooral aflossen.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek

  • U heeft na de looptijd van 30 jaar geen schuld meer.
  • U mag de rente fiscaal aftrekken, de hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat u in het begin van de looptijd een lagere netto maandlast heeft.

Nadelen van de annuïteitenhypotheek

  • Uw netto maandlasten worden steeds hoger. Omdat u in het begin veel rente betaalt, heeft u ook veel fiscaal voordeel. Later zult u vooral aflossen waardoor het belastingvoordeel gedurende de looptijd steeds minder wordt. Dit komt omdat de rente fiscaal aftrekbaar is maar de aflossing niet.

 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand hetzelfde bedrag af.

Voordelen van de lineaire hypotheek

  • U heeft na de looptijd van 30 jaar geen schuld meer.
  • U mag de rente fiscaal aftrekken.
  • Uw netto maandlasten dalen in de loop van de jaren, omdat u hetzelfde blijft aflossen maar steeds minder rente betaalt.

Nadelen van de lineaire hypotheek

  • Uw maandlasten zijn in het begin hoger.
  • Omdat u blijft aflossen daalt de restschuld van de hypotheek en hoeft u minder rente te betalen. Het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt gedurende de looptijd daarom steeds minder.
Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
19-06-2017

Open vóór 14 augustus 2017 een JongWijs RegioBank rekening en maak kans op een sportpakket ter waarde van € 150,00 #spierenkwekenvoordekiltunnel

02-06-2017

Wij willen u het volgende geweldige nieuws vertellen! De Man Advies is samengegaan met NVO Verzekeringen. Wellicht herkent u de naam NVO omdat wij al meer dan 40 jaar met NVO samenwerken. Door de same...