Deel deze website: Vragen? Bel (078) 673 76 50
Particulier Zakelijk

Welke woonverzekeringen zijn belangrijk?

Als huiseigenaar kunt u verschillende verzekeringen afsluiten tegen de risico’s die u loopt. Maar welke verzekeringen dekken risico’s op schade in of aan uw woning, schade die uw eigendom toebrengt aan anderen, kosten door een conflict rondom uw woning, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid? Tegen welke risico’s wilt u zich verzekeren en is dit ook altijd nodig? Om u een beter inzicht te geven in de woonverzekeringen, worden hier de belangrijkste besproken.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan uw inboedel (alle spullen die in en om uw huis staan) die is ontstaan door brand, ontploffing, storm, blikseminslag, water, inbraak of diefstal. De schade wordt niet vergoed wanneer blijkt dat er sprake is van opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud. Voorbeelden van uw inboedel zijn uw meubels, elektronische apparaten en sieraden.

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan uw huis en de spullen die hieraan vastzitten. Schade die is ontstaan door brand, ontploffing, storm, blikseminslag, water, diefstal en inbraak wordt vergoed. De opstalverzekering wordt verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker en moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. De schade wordt niet vergoed wanneer blijkt dat die is ontstaan door jarenlang achterstallig onderhoud.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade aan personen en aan voorwerpen wanneer u aansprakelijk bent. Voorbeelden van schade waar u aansprakelijk voor kan worden gesteld: schade tijdens een storm wanneer een dakpan van uw huis op de auto van uw buurman valt of uw boom in de tuin van de buren valt. Schadeclaims kunnen hoog oplopen als er sprake is van letsel. Hoewel niet verplicht, heeft meer dan 95% van de Nederlanders deze verzekering. 

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering dekt de kosten bij een juridisch conflict of bij juridisch advies. Wanneer u een conflict heeft met uw aannemer, een geschil bij het kopen van uw nieuwe woning of een juridisch conflict met de buren dekt de rechtsbijstandverzekering de kosten. Bij een risicoverzekering moet u kijken voor welke geschillen u verzekerd wilt zijn, voor welk bedrag en met welk eigen risico.

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering dekt de inkomensdaling als gevolg van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Door uw inkomen op deze manier te verzekeren kunt u de hypotheek blijven betalen. Woonlastenverzekeringen kennen verschillende voorwaarden op het gebied van arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid die bepalen of en wat uvergoed krijgt. De overheid heeft uitkeringen die helpen bij inkomstenterugval bij werkeloosheid (WW-uitkering) en bij arbeidsongeschiktheid (WIA-uitkering), ook kan u al standaard bij uw werkgever zijn verzekerd. Wanneer deze inkomsten niet genoeg zijn om uw hypotheek te kunnen betalen is de woonlastenverzekering een goede optie.

Meer informatie over deze schadeverzekeringen?

Uitgebreidere informatie over de inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids-, woonlasten- en rechtsbijstandverzekering kunt u vinden bij Soorten schadeverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering keert een verzekerd bedrag uit als u binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. U bent tegen het risico verzekerd, echter wordt er geen kapitaal opgebouwd. Wanneer u samen met een partner een woning koopt, is de hypotheek vaak vastgesteld op twee inkomens. Als een van jullie komt te overlijden valt een inkomen weg, maar blijven de woonlasten wel gelijk. De overlijdensrisicoverzekering keert dan een bedrag uit zodat de partner niet in financiële problemen komt. Een aantal hypotheekverstrekkers stelt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering daarom ook verplicht.

U bepaalt bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zelf welk bedrag u per partner verzekert. De hypotheekaanbieder kan ook voorwaarden stellen aan de hoogte van het verzekerd bedrag. Het is ook mogelijk om het verzekerde bedrag tijdens de looptijd af te laten nemen, u lost namelijk ook een deel van de hypotheek af. Het verzekerde bedrag loopt dan in lijn met de restschuld van uw hypotheek.

Daarom kiest u voor ons
Persoonlijke service en contact
Jarenlang ervaring
Uw lokale partner en klankbord
Independer
Independer

8.7

U kunt ons nu beoordelen op Independer!

Nieuws
22-09-2017

Zodra je een nieuwe auto koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit is niet zo moeilijk, maar vraag wel om wat voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casc...

22-09-2017

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. Tijdens de crisis was het verkopen van je woning niet gemakkelijk. In 2017 is inmiddels het aantal verkopen flink gestegen en zitten de huizenprijzen weer i...